За пръв път в България хора с увреждания в трудоспособна възраст

...
За пръв път в България хора с увреждания в трудоспособна възраст
Коментари Харесай

У нас за пръв път ще се финансират брайлови дисплеи и модерни колички

За пръв път в България хора с увреждания в трудоспособна възраст ще имат достъп до високотехнологични помощни средства, финансирани с обществен запас. Парите - 24 млн. лева, се обезпечават с план по Плана за възобновяване и резистентност, а кандидатстването би трябвало да стартира от 2023 година За задачата са избрани 11 типа високотехнологични средства от вида на брайлови преносими компютри, системи за стълби с вградена електрическа количка и други Това излиза наяве от план на методика за оценяване на потребностите от такива помощни средства, оповестен за публично разискване.

Ресурсът е разчетен за доста стеснен кръг от хора с увреждания. Ограничени са и типовете средства, които са избрани за финансиране. След като хората преди малко бяха ориентирани към НЗОК за преценка на потребността от помощно произведение, в този момент процедурата по този план ще ги върне назад в Агенцията за обществено подкрепяне, която ще движи дейностите по плана. Всичко това може да породи напрежение или комплициране измежду хората с увреждания, които от години упорстват за съответна поддръжка вместо сегашният запас да се разпределя за допотопни произведения, от дълго време изхвърлени от приложимост другаде. Изпълнителят на плана - общественото министерство, обаче счита, че той дава отговор в огромна степен на потребностите на хората с увреждания, които интензивно търсят работа, а за кръга от средства обяснението е, че той е особено селекциониран да надгражда, само че да не дублира съществуващите благоприятни условия с национално и европейско финансиране.

 

Проектът

Ще се дават висококачествени и високотехнологични помощни механически средства за хора с трайни увреждания, в това число компютри, програмен продукт, електроника за отплата на осезателен недостиг и други Ще се финансират и помощни средства, свързани с подвижността, свободното напредване и основаването на налична среда - например акомодация на МПС, електростимулатори и други

Допустимите целеви групи ще са хора с трайни увреждания - деца и възрастни в трудоспособна възраст, като в тази ситуация това значи до навършване на години за пенсия (за всеобщата трета категория труд) като няма значение дали учат, работят, регистрирани са като безработни или са стопански неактивни.

Бюджетът е 24 млн. лева, като съвсем 23 млн. са директни разноски за даване на помощни средства - 10,2 млн. за механически средства и 12,3 млн. за налична среда.

Първите помощни средства ще бъдат отпуснати следващата година, като се чака да бъдат подкрепени 2400 души, а през 2024 година в края на плана кръгът от хора, получили високи технологии, би трябвало да доближи 3300 души. Един човек ще получи артикул на междинна стойност 6805 лева, написа в.

 

Обхват

3300 души наподобява извънредно дребен брой подкрепени на фона на стотиците хиляди с някаква степен на увреждане у нас. Авторите на плана обаче аргументират този стеснен кръг с два аргумента - статистиката на безработните хора с увреждания и дефицитите на другите стратегии за даване на помощни средства.

Според данни, подадени от НЕЛК, броят на хората с трайни увреждания над 90% на възраст от 16 до 65 година, за които в експертизата им написа, че не работят, са 57 936 души. Според данни, подадени от Агенцията по заетостта пък, близо 13 000 лица с увреждания са регистрирани като безработни. От тях 8318 са хората с трайни увреждания над 90% на възраст от 16 до 65 година, които имат регистрация като безработни, които интензивно търсят работа. От тях 2491 души са хора с избрана непозната помощ. " Предполага се, че 25% от общия брой регистрирани безработни лица с увреждания се нуждаят от поддръжка за подвижност и досегаемост за задачите на дълготрайната социализация ", написа в плана. Освен това, по данни на Национален статистически институт към края на 2019 година броят на безработните лица с увреждания на възраст 15-64 година е 4000. С други думи, общественото министерство счита, че въпреки и стеснен, кръгът на финансирани по този план ще покрие значително нуждаещите се.

Вторият мотив показва, че кръгът от помощни средства е селекциониран по този начин, че да не се дублира с други стратегии и планове, финансирани от национални или европейски средства. Това взема решение казусът с двойното финансиране - с други думи, от обясненията към плана излиза, че хората няма да би трябвало да се лишават от различен тип помощ, с цел да получат високотехнологично средство.

 

Какви са технологиите?

Те са изброени в 11 позиции в:

- устройство OrCam MyEye за незрящи хора или хора със зрителни увреждания;

- програмен продукт за екранни четци за компютърни консуматори с повредено зрение (електронни четци)/преносими четящи устройства със софтуер;

- портативен брайлов компютър;

- брайлов дисплей;

- устройства за взаимоотношение с компютър с взор и надзор с взор на целия компютър /специализиран софтуер;

- вертикализираща електрическа инвалидна количка;

- електрически мотор за инвалидна количка;

- системи за стълби с вграден стол/с вградена електрическа инвалидна количка /с прикачване на инвалидна количка;

- нервозен и мускулен стимулатор за вървене / за ръце;

- акумулаторни устройства за нанагорнище и събаряне по стълби на инвалидна количка. Мобилни устройства за превъзмогване на разнообразни неравности и за осъществяване на придвижване по стълбища;

- миоелектрични /модулни протези (надлакетна; подлакетна; бедрена и подколянна).

 

Методиката за оценяване

Оценяването на претендентите ще става от системата за обществено подкрепяне в страната, като за задачата на регионално равнище ще бъдат основани комисии за оценка и те ще работят по специфична методика, чийто план е препоръчан тази седмица за публично разискване.

При заявката за разпределяне на високотехнологично помощно средство претендентът или техен непосредствен ще попълнят карта за самокритика. В тази карта хората би трябвало да посочат какви помощни средства употребяват сега, какъв брой потребни са им те, от какво имат потребност, какви умения имат за слушане, гледане, четене, слушане, централизация, превъзмогване на сериозни обстановки, повдигане и носене на предмети, вървене, потребление на транспортно средство, взаимоотношение с хора, обучение, работа, присъединяване във финансови интервенции - примерно извършване на покупки и прочие Ще вършат и оценка на редица външни фактори и дали те им пречат или им оказват помощ - семейство, другари, помощници, здравни служащи, среда. Отговорите са от затворен вид - показват се разновидности, които попълващият би трябвало да избере, само че има опция и за спомагателна информация.

При кандидатстването ще се изискват документи от ТЕЛК/НЕЛК за 50 и повече степен на увреждане, а в случай че изделието ще се прави по поръчка - и документално задание на дипломиран медицински или различен експерт, с което се дефинират характерните планови характерности на изделието.

Комисията ще преглежда всеки случай на база на тази самокритика и ще организира изявление с всеки претендент, като това изявление може и да е отдалечено - по видеовръзка да вземем за пример. Оценката ѝ ще стъпва върху заявката и самооценката на претендента, документите му от ТЕЛК и изявлението.

Доставчиците ще се избират с социална поръчка, а в случай че утвърдените хора са повече от наличните количества техника, те ще бъдат включени в листи на чакащи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР